Glen Town Center Streetscape

Streetscape

The Village of Glenview’s Glen Town Center business district’s streetscape was in need of safety and accessibility improvements for this entertainment, shopping, and restaurant destination. The existing elements were in need of revitalization due to poor survival of trees and landscape plants, poor drainage of concrete sidewalks forcing storm water runoff into storefronts, street lighting and receptacle electrical deficiencies, and uneven brick pavers. A $3.5 million streetscape project was undertaken by the Village of Glenview to resolve the streetscape deficiencies.

The landscaping and streetscape features were redesigned to improve function and appearance. Dead trees and plantings were removed, and new planter beds were installed with decorative concrete curb to prevent salt runoff damage to plants. New trees, perennials, and shrubs were planted in the improved beds. The existing concrete sidewalks, curb, and gutter were removed and replaced to improve drainage and reduce storm water runoff into storefronts. Stamped and colored concrete was added for decorative effect, and the sidewalk was designed to both improve and maintain necessary pedestrian access route widths and provide necessary space for numerous restaurants’ outdoor patio seating needs. The electrical system wiring and irrigation system were replaced, and uplights for the trees and receptacles for holiday lighting were installed. Street furniture was refurbished, and new railings and bike racks were installed. Additionally, a deteriorated segmental block retaining wall was replaced. Construction activities were staged as necessary to keep all businesses open during the project.